Het CooL-programma

Wat is het?

Het CooL-programma is niet het zoveelste dieet, maar het doet veel meer. Samen gaan we niet alleen met je voedingspatroon aan de slag, maar we gaan ook aan de slag met beweging, slaap, stress, ontspanning en positieve gezondheid. Langdurig, want het totale programma duurt twee jaar. Het doel is om je leefstijlgewoontes aan te leren waar je de rest van je leven mee verder kunt en gewoontes veranderen heeft tijd nodig.

Waaruit bestaat het programma?

Het CooL-programma bestaat uit een basisprogramma van 8 maanden en een onderhoudsprogramma van 16 maanden. Beide programma-delen bestaan uit 8 groepsbijeenkomsten van elk 90 minuten met daarnaast 3,5 uur aan individuele gesprekken.

Kosten?

Het CooL-programma is een GLI (gecombineerde leefstijl interventie) die sinds 2019 volledig vergoed wordt door de basisverzekering en waar ook geen eigen bijdrage voor hoeft te worden betaald, Kosten voor sportschool abonnement en dergelijke worden niet vergoed door de verzekering.

Het programma bestaat uit een combinatie van  één-op-één gesprekken met de coach en groepssessies met je coach en mede-deelnemers. Samen kijken we naar wat je al wel goed doet. En samen stellen we doelen op met bijpassende acties waar je in jouw eigen tempo aan gaat werken voor datgene wat nog aanpassing nodig heeft. Ook onderzoeken we welke vorm van bewegen bij je past en ga je daarmee zelfstandig aan de slag. Veranderen van leefstijl is niet makkelijk en we gaan dan ook aan de slag met kleine stapjes die voor jou haalbaar zijn.

Wat verwachten we van jou?

Deelname aan CooL is kosteloos maar ik verwacht van jou ook wel het een en ander. Het is de bedoeling dat je bij alle sessies aanwezig bent en ook tussendoor aan de slag gaat met de doelen die je samen met je coach hebt bepaald. Veranderen van leefstijl gaat niet vanzelf en je moet wel de motivatie hebben om echt bepaalde gewoontes te willen veranderen en aan te werken.

Wanneer mag je meedoen?

Je kunt je aanmelden voor het CooL-programma als je:

  • Een verwijzing hebt van je huisarts of internist.
  • 18 jaar of ouder bent,
  • overgewicht hebt (een BMI tussen 25 en 30) en daarnaast slaapapneu of artrose of een vergrote buikomvang of een verhoogd risico op diabetes of hart- en vaatziekten hebt,
  • of als je ernstig overgewicht hebt (een BMI van meer dan 30)

Wil je weten wat jouw BMI is? Dan kun je deze calculator van het voedingscentrum gebruiken.

Beweeggroep voor mensen met overgewicht

Uit eigen ervaring weet ik dat sporten in een sportschool, zwembad of sportvereniging soms een te hoge drempel is als je overgewicht hebt. Je bent bang dat je bekeken wordt, uitgelachen wordt of niet kan meekomen met het niveau van de andere sporters, Voor deze mensen ben ik, in samenwerking met Synerkri, bezig een beweeggroep op te richten in de gemeente Krimpen aan den IJssel. Deze beweeggroep is bedoeld voor mensen met overgewicht die willen bewegen op zijn / haar eigen niveau in een veilige omgeving. Het bewegen met gelijkgestemden, in de zaal die alleen toegankelijk is voor de groep, heb ik als zeer prettig ervaren. Tijdens het beweeg uur beginnen we met een rustige warming-up zoals bijvoorbeeld lopen in de zaal, dribbelen met een bal of andere oefeningen en zullen we ook wat spelletjes doen zoals paaltjesvoetbal, een potje badminton, potje volleybal of (walking0 basketbal. Tussendoor zullen er mogelijkheden zijn voor rustpauzes.

Het doel van deze beweeggroep is vooral om plezier te hebben of te krijgen in het bewegen.

Deze beweeggroep is toegankelijk voor iedereen met overgewicht, ook ald je geen programma volgt bij mij of een andere organisatie. Afvallen is geen doel van de beweeggroep.

Ben je geïnteresseerd, meld je dan aan via: zohealthy